KulturaVesti

NAGRADA LESKOVAČKOM MUZEJU ZA NAJBOLJI SLOVENSKI MUZEJ

Narodni muzej u Leskovcu dobitnik je „Živa“ nagrade za najbolji Slovenski muzej u 2023.godini. Od 2. do 5. oktobra 2023. godine u Bratislavi održana je muzejska konferencija na kojoj je održano svečano proglašenje dobitnika nagrade „Živa“ za 2023. godinu.

Nagrada „Živa“, za najbolji slovenski muzej i najbolji slovenski kulturni i prirodni spomenik, ustanovljena je od strane Foruma slovenskih kultura 2012. godine, a njen cilj je prepoznavanje i promovisanje uspešnih praksi u oblasti pokretne i nepokretne kulturne baštine slovenskih zemalja. Za devet godina od svog osnivanja nagrada se etablirala kao značajna nagrada koja je postala referenca u slovenskom svetu i čvrsto se pozicionirala na svetskoj mapi muzejskih nagrada.
Slovenska boginja Živa (takođe Żinjia, Siva, Sieba ili Razivia) predstavlja princip života, dugovečnosti, mladosti, lepote, ljupkosti, vitalnosti i plodnosti – osobine koje lepo opisuju i slovensku baštinu.
U 2023. godini za nagradu „Živa“ konkurisalo je 24 muzeja iz 10 zemalja, od kojih je iz Ukrajine 7 muzeja. Dodeljene su glavne Živine nagrade – nagrada za najbolji slovenski muzej, nagrada za najbolje slovensko nasleđe i 7 pohvala. Svečana dodela nagrada održana je u sredu, 4. oktobra u 19.00 časova.
„Hvala svima koji su podržali ovu inicijativu, kao i svima koji rade u ovom muzeju i čine ga posebnim. Njihova strast i posvećenost su neprocenjivi.
Muzej u Leskovcu inspiriše za budućnost i omogućava nam da dublje razumemo našu kulturu. Njihov predan rad, stručnost i posvećenost čine nas ponosnim na slovensko kulturno nasleđe“ ovrazložena je nagrada.

Svečano otvaranje tematskog naučnog skupa „Jug Srbije i srpska državnost“, i obeležavanje 105. godišnjice oslobođenja Jablanice i juga Srbije u Prvom svetskom ratu kako obaveštava Narodni muzej biće održano u petak, 06. oktobra u Medveđi.