DruštvoVesti

OBELEŽEN DAN MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA

U velikoj sali leskovačkog Doma zdravlja danas je Svečanom akademijom obeležen Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. Ovaj dan se obeležava širom sveta svakog 12. maja, u čast godišnjice rođenja Florens Najtingejl, britanske medicinske sestre i začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.
U pozdravnom govoru Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca, svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitala je u svoje ime i u ime gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića Dan sestrinstva i poručila da nastave da svoj posao obavljaju s najvećom ljubavlju i posvećenošću i da neguju dostojanstvo svoje profesije.
„Ovaj događaj se ove godine obeležava pod sloganom „Naše medicinske sestre – naše budućnost“, kako bi se nosiocima ove humane profesije odalo priznanje za njihove neprocenjive doprinose u očuvanju zdravlja ljudi širom sveta. U isto vreme, poluga za kvalitetan zdravstveni sistem svake zemlje zauvek će počivati na radu ove struke.
U profesiji medicinskih sestara i tehničara u celom svetu, pa i u leskovačkom zdravstvenom sistemu, uvek je važilo i uvek će važiti jedno pravilo – pacijent ostaje prioritet, a to znači posvećenost da se pomogne svakom pojedincu, da mu se očuva i unapredi zdravlje i poboljša život“, zaključila je.
Za zasluge u profesionalnom radu petoro medicinskih sestara i tehničara iz leskovačkog Doma zdravlja odlikovano je Srebrnim znakom. Priznanja im je uručio Goran Dimitrijević, predsednik Udruženja zdravstvenih radnika Jablaničkog okruga. Učenice Medicinske škole predstavile su svoje radove o životu i delu Florens Najtingejl i o razvoju sestrinstva u našoj zemlji.