DruštvoVesti

PIJACA OBELEŽILA SVOJU SLAVU, VELIKU GOSPOJINU

JP Pijaca proslavilo je danas svoju slavu Veliku Gospojinu u prisustvu upošljenika, predstavnika grada Leskovca i gradskih ustanova i preduzeća.
Nakon čina sečenja slavskog kolača koji je obavio sveštenik Mile Jovanović, on je istakao da su sloga i ljubav pored zdravlja najbitniji za opstanak porodice i čitavog društva, a jedan kolektiv poput Pijace funkcioniše upravo kao porodica.

Ovogodišnji domaćin slave, direktor Pijace Milan Stojković je izrazio je želju da se i domaćini i gosti okupljaju i ubuduće u ovako velikom broju. On je obeležavanje slave za narednu godinu predao koleginici Danijeli Mitrović.

U ime lokalne samouprave slavu je svim upošljenicima JP Pijaca čestitao gradski većnik Aleksandar Pejčić koji je došao sa još jednim većnikom Žarkom Bogatinovićem.

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici, u narodu poznat kao Velika Gospojina i uspomena je na smrt Bogorodice, prema jevanđeljima, dan kada se uznela na nebo „i predala svoj duh u ruke Spasitelja“. Predanje kaže da je Bogorodica živela 60, prema nekim izvorima 72 godine, nadživela je svoga sina, nastavila njegovu misiju i bila svedok mnogih slavnih događanja. Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine po želji cara Mavrikija koji je na ovaj dan pobedio Persijance. Od tog datuma svi hrišćani slave ovaj dan. U Grčkoj i Rumuniji, ovo je i državni praznik. Vernici masovno posećuju čudotvorne Bogorodičine ikone. Posebno je svečano u Jerusalimu, gde se obavlja obred simbolične sahrane Bogorodice.
Ne mali broj porodica slavi krsnu slavu, među njima je i užarski esnaf.
Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, vernici se, posebno žene, pričešćuju.
Ovaj dan uopšteno, smatra se praznikom žena i majki. Ne rade se nikakvi poslovi.
Prema narodnom kalendaru, između Velike i Male Gospojine, 21. septembra, najbolje je brati lekovito bilje, a smatra se i da su jaja prikupljena u ovom periodu najkvalitetnija i dugo ostaju sveža.
Velika Gospojina slava je Pirota, Pančeva, Zrenjanina, Novog Bečeja i beogradske opštine Barajevo.