KulturaVesti

PRVI MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORNE I TRADICIONALNE MUZIKE POČEO SINOĆ U LESKOVCU

U organizaciji Crkvenog ansambla „Branko“, sinoć je u Leskovcu, u dvorištu Saborne crkve „Svete Trojice“, počeo prvi Međunarodni festival folklorne i tradicionalne muzike, na kojem su, pored sastava iz Srbije, učestovali i ansambli iz Severne Makedonije i Bugarske. 

Prema rečima Žakline Mihajlović, ispred Crkvenog ansambla „Branko“, organizatora ove manifestacije, Međunarodni festival folklorne i tradicionalne muzike osmišljen je kao dvodnevni događaj, koji će biti obeležen nizom aktivnosti, kao što su glavne koncertne večeri, zatim etno-postavke u Narodnom muzeju i Leskovačkom kulturnom centru, a u sklopu festivala održana je i promocija istorijskog romana „Odžaklija“, autora, protojereja Miroslava Jovanovića.

Na Međunarodnom festivalu folklorne i tradicionalne muzike, pored Kulturno-umetničkog društva „Lemind“ iz Leskovca, koje se je publici predstavilo igrama iz crnotravskog kraja, učestovalo je i Kulturno-umetničko društvo „Koštana“ iz Banjevca.

Prvi Međunarodni festival folklorne i tradicionalne muzike, organizovan je sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Gospodina Arsenija.