KulturaVesti

SKUP „BIBLIONET 2021.“ OD 9. DO 11. SEPTEMBRA U LESKOVCU

U organizaciji Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu, petnaesti naučno – stručni skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije, pod nazivom Biblionet, otvoren je danas u Narodnom pozorištu. U okviru skupa uručene su nagrade „Đura Daničić“ za doprinos razvoju bibliotekarstva i kulture u celini i to Sonji Šuković, direktorki niške Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ i Selimiru Raduloviću, upravniku Biblioteke Matice Srpske.

Na svečanom otvaranju „Biblioneta 2021“, Sonji Šuković i Selimiru Raduloviću uručena je godišnja nagrada Zajednice matičnih biblioteka Srbije, koja nosi ime velikog Đure Daničića, a dodeljuje se za celokupan doprinos bibliotečko – informatičkoj delatnosti.

Današnjem skupu prisustvovao je i upravnik Narodne biblioteke Srbije, Vladimir Pištalo. On je, ovom prilikom, istakao da je, uprkos pandemiji koja je zatekla ceo svet nespremnim, biblioteka uspela da se prilagodi novonastalim okolnostima i nastavila da se brine o korisnicima.

Težeći da održi korak sa situacijom koja je aktuelna ne samo u Srbiji, već i u svetu, učesnici skupa Biblionet, koji će, inače, trajati od 9. do 11. septembra, bavili su se temom „Biblioteka od kuće: izazovi i mogućnosti organizacije bibliotečkih usluga tokom pandemije“.

Organizator ovogodišnjeg skupa je Narodna biblioteka “Radoje Domanović”. Direktorka ove ustanove kulture, Vesna Ilić, govorila je danas o savremenom bibliotekarstvu u Leskovcu.

Grad Leskovac ukazao je gostoprimstvo bibliotekarima iz čitave Srbije i njih je danas u Narodnom pozorištu pozdravio i gradonačelnik Goran Cvetanović.

Ministarstvo kulture i informisanja tradicionalno finansira naučno – stručni skup Biblionet od 2007. godine