ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA LESKOVCA OCENIO EPIDEMIJSKU SITUACIJU KAO NEPOVOLJNU

Godišnji izveštaj Štaba za vanredne situacije grada Leskovca za 2021. godinu, kao i plan rada za 2022., usvojeni su na današnjoj redovnoj sednici Štaba. Takođe, ovom prilikom, direktor Zavoda za javno zdravlje, Ivan Sokolović, izneo je najnovije podatke o epidemijskoj situaciji na području grada, koja se još uvek ocenjuje kao nepovoljna.

Brojevi kovid pacijenata u konstantnom su porastu, a nadležne institucije naročito zabrinjavaju porodične epidemije, gde je više članova porodice zaraženo virusom korona. Na teritoriji Jablaničkog okruga takvih je 2.716, a u Leskovcu oko 1.300 porodica.

Direktor Zavoda za javno zdravlje, Ivan Sokolović, ističe da dnevni prosek broja pregleda u kovid ambulantama još uvek ide u prilog konstataciji da je epidemijska situacija na ovom području nepovoljna i pri tom naglašava da proces imunizacije stagnira.

Prvu dozu vakcine u Leskovcu je primilo 55.251 lice , drugu dozu nešto više od 53 hiljade, dok je samo 26,70 odsto stanovništva vakcinisano i trećom, takozvanom, buster dozom.

Na današnoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Leskovca usvojen je i godišnji izveštaj za 2021., kao i plan rada za 2022. godinu. U okviru izlaganja, posebno je istaknuto da se Štab spremno suočio sa velikim poplavnim talasom koji je zahvatio grad Leskovac januara prošle godine.

 U vreme pandemije, Štab za vanredne situacije ostvario je izuzetnu saradnju sa svim relevantnim akterima uključenim u procese prevencije i zaštite stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, odnosno sa leskovačkom Opštom bolnicom, Domom zdravlja, Zavodom za javno zdravlje, Crvenim krstom, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vojskom Srbije.