DruštvoVesti

STIGLA NOVA TURA VAKCINA PROTIV SEZONSKOG GRIPA U ZZJZ LESKOVAC

Od 30.oktobra se testiranje na korona virus na lični zahtev gradjana obavlja u ZZJZ Leskovac  svakog radnog dana od 9 do 10.30 minuta. U ovu zdravstvenu ustanovu je za teritoriju okruga juče stiglo  još 720 doza vakcine protiv sezonskog gripa i istog dana izvršena je   distribucija svim domovima zdravlja na teritoriji Jablaničkog okruga. Kada je reč o testiranju na  COVID-19 (RT-PCR) na lični zahtev gradjana prilikom dolaska na testiranje neophodno je da se sobom ponese potvrda o uplati sredstava za testiranje.
Zakazivanje testiranja se vrši najkasnije dan pre željenog dana 
testiranja i to:
1.      Elektronski putem portala e-Uprava, za šta je potrebno da se bude   
registrovan korisnik Portala eUprave. Potrebno je da na Portalu eUprava odaberete uslugu eZakazivanje za PCR testiranje na lični zahtev i izaberete opciju Pokreni uslugu. Nakon što se izabere željena laboratorija, prikazaće se kalendar gde je potrebno odabrati   neki od slobodnih termina.
Testiranje može da se zakaže za najviše 5 članova porodice. Testiranje može da se zakaže za građane Republike Srbije, strane državljane sa boravkom u Republici Srbiji, kao i za strane državljane bez boravka, odnosno turiste. Nakon što se odabere broj lica koja žele da se testiraju na lični zahtev, potrebno je da popunite sva navedena polja i kliknete na taster Zakaži.
3.      Telefonskim putem preko Nacionalnog kontakt centra Ministarstva zdravlja na broju 011/362-0000  svakim radnim danom od 08 do 20 časova.
4.      Telefonskim putem preko ZZJZ Leskovac na brojeve 064/8392435; 064/8392463 i 064/8648814 svakim radnim danom od 12 do 15 časova.  Laboratorijsko ispitivanje uzoraka na lični zahtev vrši Institut za javno zdravlje Niš. Testiranje PCR testom na lični zahtev se plaća.Cena testiranja za građane Republike Srbije i strana lica sa boravkom u Republici Srbiji iznosi 6.000 RSD.
Cena testiranja za strana lica bez boravka (turisti) iznosi 14.110 RSD. ZZJZ Leskovac za teritoriju okruga je juče kako obaveštava  dobio još 720 doza vakcine protiv sezonskog gripa i istog dana izvršio distribuciju svim DZ na teritoriji Jablaničkog okruga. Vakcinacija protiv gripa za sezonu 2020/2021 počela je 01.novembra u svim domovima zdravlja  na teritoriji okruga, kada je dobijeno 9000 doza vakcine protiv gripa . Sledeća isporuka je bila dana 17.oktobra  kada je domovima zdravlja na teritorijji Jablaničkog okruga 
distribuirano 600 doza Torlakove vakcine. Pristigla vakcina,VaxigripTetra je četvorovalentna i namenjena je za prevenciju gripa koju uzrokuju dva podtipa influenca A virusa i dva podtipa influenca B virusa sadržana u vakcini   za namenu aktivne imunizacije odraslih, uključujući i trudnice i decu od 6 meseci i starije, као и pasivne zaštite novorođenčadi od rođenja do 6 meseci starosti nakon vakcinacije majke u trudnoći.
Vakcinacija će se i ovog puta obavljati u svim zdravstvenim ambulantama domova zdravlja na teritoriji Jablaničkog okruga. Osobe koje žele da se vakcinišu, a to nisu učinile prethodna dva puta, potrebno je da se jave svom izabranom lekaru. Vакcinа prоtiv gripа је nајsigurniјi i nајbеzbedniјi vid individuаlnе i коlекtivnе zаštitе оd gripа, poručuju iz ZZJZ Leskovac .