DruštvoVesti

U JABLANIČKOM OKRUGU POD KRUŠKOM JE PREKO 500 HEKTARA

Sedma po redu, privredno-turistička manifestacija „Dani kruške“, i ove godine, okupila je veliki broj proizvođača ovog voća, ali i posetilaca. U Jablaničkom okrugu, pod kruškom, je preko pet stotina 30 hektara, što iznosi oko 10 odsto od ukupne površine pod zasadom voća.

U okviru današnje manifestacije “Dani kruške”, koja je otvorena folklornim nastupom učenika osnovne škole, između ostalog, organizovano je i takmičenje u brzoj pripremi krušaka za kompot i ovom prilikom, za samo par minuta, pobedu je odnela, Olivera Cvetković.

Naglasivši da poljoprivredni proizvođači iz porečjanskog kraja u lokalnoj samoupravi grada Leskovca, uvek mogu da pronađu stabilnog partnera za saradnju i podršku, Dejan Pešić, predsednik Saveta Mesne zajednice Vučje, zahvalio se na dosadašnjoj pruženoj pomoći.

Gajenje ove voćne kulture na teritoriji Jablaničkog okruga, u poslednjih nekoliko godina, doživelo je ekspanziju.

Na otvaranju ove jedinstvene manifestacije, Andrija Atanasković, član Gradskog veća, istakao je da poljoprivreda predstavlja razvojnu šansu leskovačkog kraja, dok je voćarstvo od presudnog značaja za razvitak Porečja.

Atanasković je danas, u ime lokalne samouprave grada Leskovca, uručio nagrade Marku Arsiću, za najlepšu krušku, potom Stojanu Stojanoviću za najveću površinu pod ovim voćem i Zoranu Ranđeloviću, za najbolju rakiju.

Inače, manifestacija “Dani kruške”, čiji je prvenstveni cilj promocija poljoprivrednih proizvodjača i ovog voća po kojem je vučjanski kraj prepoznatljiv, održana je po sedmi put.