DruštvoVesti

ZAVRŠEN PUT DO VRHA HISARA, ALI NEĆE BITI PRISTUPA ZA AUTOMOBILE

Grad Leskovac je uz podršku tadašnjeg Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija realizovao projekat uređenja staze koja vodi do vrha brda Hisar u našem gradu. Vrednost projekta iznosi 18,7 miliona dinara, učešće Ministarstva je 15 miliona dinara, a grad Leskovac je učestvovao sa sumom od 3,7 miliona dinara.
Radovi na brdu Hisaru koji je arheološki lokalitet i park prirode površine 10,6 hektara na nadmorskoj visini od 341 metra koje je obišao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podrazumevali su uređenje kolovoza asfaltiranjem u dužini od 774 metra, pešačkih staza ugradnjom kamene kocke. Postavljene su klupe i zaštitna ograda.

Iz budžeta Grada finansirano je postavljanje osmatračnice i nastrešnice, taj postupak treba da bude završen do 31. marta, u vrednosti od 707.716 dinara
Automobili kako je istaknuto neće imati pristup do vrha brda, osim ambulantnih i vaatrogasnih vozila, kao i taksi vozila za stanovnike koji nisu u mogućnosti da se pešaka popnu na vrh, poput hroničnih pacijenata i osoba sa invaliditetom.
,,Naši sugrađani imaju još sugestija za uređenje ovog prostora, poput postavljanja česama sa vodom, ali moramo sagledati realno i objektivno mogućnosti, odnosno teško dovođenja vode do vrha i iznos sredstava neophodnih za to. Voleo bih da na ovom mestu postoji kafić, ali nedostatak vode na ovom prostoru je objektian problem“ – zaključio je gradonačelnik, ali izrazio i nadu da se posvećeno radi na svemu tome u najavi da će tako biti ubudućnosti.
Brdo Hisar predstavlja i redak primer lokaliteta koji u sebi krije više od 8.000 godina istorije Leskovca, od samog početka doseljavanja ljudi u ovaj kraj pa sve do današnjih dana.