DruštvoVesti

U TOKU DVODNEVNA ZAVRŠNA KONFERENCIJA ERASMUS PROJEKTA

Završna konferenija ERASMUS projekta čiji je nosilac Akademija strukovnih škola Južna Srbija pod nazivom SLEDEĆA DESTINACIJA BALKAN: AGROTURIZAM U UZLETU koja za cilj ima korišćenje evropskih fondova za razvoj agroturizma u zemljama EU danas i sutra se održava u Leskovcu.
Rukovodilac tima za medjunarodnu saradnju Akademije strukovnih studija Južna Srbija Dragan Stojanović je kazao da je na završnoj konfereniji LANDS projekta, u prostorijama Odseka za poslovne studije u Leskovcu da je godina iza nas bila je teška svima.
,,Želeli smo da je iskoristimo, da to ne bude potrošeno vreme uzalud. Pre svega da održimo proces nastave, što smo uspeli, ali smo ujedno iskoristili da pripremimo aplikaciju za ERASMUS povelju, koja zapravo znači sedmogodišnju evropsku akreditaciju koja nam omogućava da učestvujemo u ERASMUS programu, kao što je i ovaj današnji projekat upravo vezan za ERASMUS. Ono što je važno je da je povelja nama omogućila pristup projektima u ukupnoj vrednosti od 26 milijardi evra koliko je odredila Evropska unija za sledeći budžetski period, što je vrlo značajno. Važno je i da smo u prethodnoj godini uspeli da dobijemo projekat mobilnosti i čim se ova situacija završi mi ćemo naše studente i profesore poslati na mobilnost“, istakao je Dragan Stojanović Rukovodilac tima za međunarodnu saradnju Akademije strukovnih studija Južna Srbija.

V.d. predsednika Akademije strukovnih studija Južna Srbija prof. dr Zvonko Zlatanović je istakao da ova ustanova sprovodi veliki broj projekata.

„Završen je i program razvoja turizma kojim se definišu budući pravci ekonomskog i turističkog razvoja grada kroz konkretne aktivnosti, predloge i smernice, kazao je u uvodnoj reči gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
„Strategija razvoja turizma sa Akcionim planom 2020-2025“ koja je zasnovana na konceptu održivog razvoja dovodi do unapređenja turističke destinacije Leskovac i daje realni okvir strateškog i planskog turizma sa ostvarivim ciljevima. Osnaživanjem ruralne populacije doprinosimo jačanju lokalne ekonomije, povećanju koristi za lokalno stanovništvo i očuvanju prirodnih i kulturnih vrednosti. Stoga želim da naglasim da će grad podržati svaki korak u njenom razvoju i pretvaranju resursa i potencijala u proizvode, usluge i aktivnosti namenjene turistima, ali i svim građanima grada Leskovca“ zaključio je Cvetanović.
U projektu je učestvovalo 15 partnera, 10 visokoškolskih ustanova 4 regionalne razvoje organizacije , a njegova vrednost je 780 hiljada evra i finasirala ga je EU kroz 4 budžetske linije a pored Srbije sprovodjen je i u BiH.